meriva-preklady.cz
čeština

Kdo s koho/kdo z koho — jazykový problém

16.10.2014
Přečteno: 82254x

Tomáš Nezbeda (www.meriva-preklady.cz)

Občas se stane, že při provádění korektur narazíme na problém, který naše zkušené jazykové korektory rozdělí na dva tábory. Jedním z takových případů byla fráze kdo s koho.

3-tipy

Kdo s koho nebo kdo z koho?

Argumenty týmu kdo z koho vycházely z jednoduchého pravidla psaní předložek „s“ a „z“, které nám na základních školách (úspěšně) vtloukali do hlavy:

1. Předložka „z“ se používá výhradně ve spojení s genitivem – 2. pádem (z koho, z čeho). Tedy kdo z koho.
2. Předložka „s“ se pojí zejména se 7. pádem – instrumentálem (s kým, s čím). Tedy kdo s kým.

Krom toho, psaní těchto předložek nepodléhá prakticky žádným výjimkám. Proto jeden z korektorů intuitivně opravil předložku „s“ na „z“. Naštěstí se ale zamyslel a šel se zeptat na názor korektora druhého. Tento korektor s tím ale nesouhlasil a prosazoval možnost kdo s koho.

Kalkulace na překlad pro firmy a odborníky.

Nastala vášnivá diskuse. Na řadu tedy přišla pravidla českého pravopisu, z nichž jsme se dozvěděli, že k tomuto pravidlu přece jen výjimka existuje – a to právě diskutovaná fráze kdo s koho nebo také podobné být s to. Nejedná se totiž o pád druhý, ale o pád čtvrtý.

Kdo z koho existuje také

Jak tvrdí pravidla, nejde o jev běžný, ale vyskytuje se pouze v těchto dvou knižních výrazech. Proto se i nadále s klidným svědomím držte své vlastní intuice. Jen prosím pozor v situaci, kdy budete popisovat, kdo z koho vymlátil duši nebo kdo z koho zešílí.

Pravopis nebo profesionální korektury

Pokud si ale v podobných případech nejste jisti, nezbývá než se pokusit vyhledat řešení v pravidlech českého pravopisu nebo se můžete se svými korekturami obrátit na nás. Běžně provádíme profesionální jazykové korektury a naši pečliví korektoři dokážou (i s vidinou vyhrané sázky) rozlousknout nejeden „korektorský oříšek“.



Nejnovější v kategorii

©2024 meriva-preklady.cz Webové stránky ©2024 PANKREA Provozováno na systému Estofan Nastavení cookies